Mijn favorieten

Knipper met de ogen, en er staat een nieuwe woonwijk in Nijmegen

De eerste schop voor de nieuwe woonwijk tussen Goffertpark en Maas-Waalkanaal gaat pas begin volgend jaar de grond in. Een staaltje van versnelde woningbouw die voor Nijmegen nog uniek te noemen is.

De uitvoerder is het bedrijf De Meeuw uit Oirschot. Dat is gespecialiseerd in zogeheten industriële woningen, huizen die komend voorjaar al grotendeels in de fabriek ‘gebouwd’ worden. Zouden de woningen, verdeeld over zeven gebouwen met maximaal vijf verdiepingen, op de traditionele manier gerealiseerd worden, dan ben je volgens directeur Wonen Jorrit Heuts zomaar een paar jaar langer bezig.

 

20 jaar

Het geheim? ,,We produceren zogenaamde woonmodules met wanden, vloeren, plafonds en installaties in onze fabriek in Oirschot. Deze kunnen we aan elkaar koppelen en dan afmonteren op locatie.” De gebouwen kunnen over 20 jaar weer worden gedemonteerd en verplaatst naar een andere woonplek. ,,Dat was de voorwaarde van onze opdrachtgever, de samenwerkende woningcorporaties Woonwaarts, Talis, Portaal en studentenhuisvester SSHN.”

  Referentiebeeld van tijdelijke, modulaire woningen die moeten verrijzen op de Winkelsteeg in Nijmegen.
Referentiebeeld van tijdelijke, modulaire woningen die moeten verrijzen op de Winkelsteeg in Nijmegen. © De Meeuw

Een termijn van maximaal 20 jaar doet vermoeden dat de kwaliteit van de woningen minder zou zijn. Maar niets is minder waar, zegt Heuts. ,,De woningen hebben in principe een levensduur die gelijk is aan permanente woningen. We werken onder meer met betonnen vloeren en stalen frames. Sta je in de keuken of in de badkamer, dan merk je geen enkel verschil met een gewone woning. Ook niet qua gehorigheid.”

Sneller

Dat voor ‘niet-permanente’ bebouwing is gekozen, is vooral een strategische keuze geweest van de corporaties en gemeente. ,,Er moesten snel woningen komen voor starters, studenten, statushouders en spoedzoekers. Dit gaat gewoon sneller, dus is dat handig in een tijd dat veel mensen staan te springen om een huis.”

In de zeven gebouwen komen drie typen woningen, met een oppervlakte van 20, 40 en 60 vierkante meter. ,,De kleinste woningen zijn bedoeld voor studenten. De grootste zijn geschikt voor gezinnen, ze zijn toegerust met twee slaapkamers.”

Voorsorteren op schaarste

Net als andere bouwbedrijven heeft ook De Meeuw last van hogere prijzen en gebrek aan grondstoffen. Alleen is dat laatste voor het bedrijf uit Oirschot een minder groot probleem. ,,Al onze woningen zijn van een zelfde bouwsysteem, gemaakt van dezelfde standaardproducten en -materialen. Dus kunnen we ook voorsorteren op schaarste door het inkopen van grote voorraden.”

De Meeuw bestaat al 93 jaar, maar bouwt de industriële woningen pas sinds 2016. Het project in de Winkelsteeg - aanbesteed voor 63 miljoen euro - is voor De Meeuw op woningbouwgebied een primeur in Nijmegen. ,,We hebben hier eerder wel al bijvoorbeeld een polikliniek voor het CWZ gebouwd.”

  Referentiebeeld van tijdelijke, modulaire woningen die moeten verrijzen op de Winkelsteeg in Nijmegen.
Referentiebeeld van tijdelijke, modulaire woningen die moeten verrijzen op de Winkelsteeg in Nijmegen. © De Meeuw


Bronvermelding: AD